Επιστημονική συνάντηση

Χορηγοί - Αφιέρωμα - Πρόγραμμα - Εκδηλώσεις - Διοργάνωση

Κείμενο

κείμενο 1 κείμενο 2 κείμενο 3

 

Στη νεότερη περίοδο, μετά τη μακρά παύση των εργασιών, απ' τον 7ο αι. μ. Χ. έως το 1865, απ' αυτή τη χρονιά στο νέο βιομηχανικό τοπίο του Λαυρείου, στις ράχες των λόφων του, στις υπόγειες διαδρομές, στις μεταλλουργικές εγκαταστάσεις των εταιρειών (Ilarion Roux et Cie και αυτών που προέκυψαν απ' αυτήν, της Ελληνικής, της Γαλλικής, αλλά και άλλων μικρότερων) συνωστίζονται ο καϋμός και ο μόχθος των Ελλήνων, Ιταλών, Ισπανών και άλλων μεταλλωρύχων και μεταλλουργών. Μάλιστα τη χρονιά του 1899 θα φθάσουν τους 8.836, τον μεγαλύτερο αριθμό της νεότερης ιστορίας του Λαυρείου, εργαζόμενοι σκληρά για την παραγωγή μεταλλικού αργυρούχου μολύβδου και των υποπροϊόντων του (μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και αργύρου), πυρωμένης καλαμίνας, μεταλλευμάτων, σιδήρου και σιδηρομαγγανιούχων. Πάνω στο αίμα και τον ιδρώτα αυτών των ανθρώπων θεμελιώθηκε το νεότερο Λαύρειο.

Η κάθοδος στις στοές, σ' αυτά τα υπόγεια κοιμητήρια του πολιτισμού, σου δημιουργεί ένα αίσθημα υπέρτατου σεβασμού προς τους αρχαίους και νεότερους μεταλλωρύχους. Τόσο στην αρχαιότητα, όσο και στη νεότερη περίοδο η ζωή ήταν κομμένη στα δυο. Πάνω στην επιφάνεια ο κανονικός ρυθμός των ανθρώπων κι από κάτω ένας αθέατος κόσμος, μια σκοτεινή δαιδαλώδης πόλη με χιλιάδες μεταλλωρύχους να μάχονται τον Άδη. Τους ακούς να σιγοτραγουδούν:

    "Ήλιε μου, πώς εβιάστηκες να πας να βασιλέψης...;"
    "Τάχα να στέκη ο ουρανός, να στέκη ο Απάνου κόσμος...;"

Είναι οι μεταλλωρύχοι και μεταλλουργοί του Λαυρείου - αναφέρει ένας ευαίσθητος επισκέπτης το 1887 - οι οποίοι "...Απερρόφησαν επί μακρόν, καθ' εκάστην την κόνιν του μολύβδου και είναι δεδηλητηριασμένοι ανιάτως... ο αμείλικτος μόλυβδος, ο ανεγείρων μέγαρα δι' άλλους και σκάπτων τάφους δι' αυτούς."

Ο νόστος των ξεριζωμένων δεν είναι μόνον η γλυκιά ημέρα της επιστροφής, αλλά μια νέα κοινωνική συνείδηση που κυριαρχεί και αποτελεί τη νέα ελπίδα για τη βελτίωση της ζωής και τον εξανθρωπισμό της.

Προηγούμενο | Αρχή | Επόμενο

   
Αναπαράσταση εργασίας στο ελικοειδές πλυντήριο, στο Δημιολάκι.
Αρχαίο πλυντήριο εμπλουτισμού του μεταλλεύματος στο Λαύρειο.
(Συλλογή Ε.ΜΕ.Λ)

 

Αρχική | Η Ε.ΜΕ.Λ. | Ορυκτολογικό μουσείο | Επιστημονική συνάντηση
Επικοινωνία | Site map

Copyright © 2005 Ε.ΜΕ.Λ. All rights reserved.
Τελευταία μετατροπή: Παρασκευή 03 Αυγούστου 2007, 18:00.
Realisation and hosting by hellas on line.