Επιστημονική συνάντηση

Χορηγοί - Αφιέρωμα - Πρόγραμμα - Εκδηλώσεις - Διοργάνωση

Κείμενο

κείμενο 1 κείμενο 2 κείμενο 3

 

ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟ
ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΛΑΥΡΕΙΟΥ

Λαύρειο, μια περιοχή, όπου, μέσα στη μακρά διάρκεια της ιστορίας, απ' το 3.000 π. Χ. έως σήμερα, γράφτηκε η εποποιία της ανθρώπινης εργασίας και του πολιτισμού.

Όταν, αντικρύζοντας τον Παρθενώνα, νιώσεις το φωτεινό δέος απ' τα όρια της Ομορφιάς και του Λόγου, πρέπει να στρέψεις τη ματιά σου στο Λαύρειο, στα μεταλλεία αργυρούχου μολύβδου. Εδώ βρίσκονται τα θεμέλιά του. Εδώ, μέσα στα έγκατα της γης, θα ανακαλύψεις έναν άλλο ναό με νοητές κολόνες τα χίλια μεταλλευτικά φρέατα, που σου προξενεί ένα σκοτεινό δέος απ' τα όρια της ανθρώπινης εργασιακής αντοχής.

Τα ιστορικά αναγκαία πάθη των δούλων μεταλλωρύχων και μεταλλουργών του Λαυρείου (15.000 τον 5ο και 10.000 τον 4ο αι. π. Χ.) - για την παραγωγή τελικά του μολύβδου, του πολύτιμου αργύρου και του αθηναϊκού νομίσματος, των λαυρεωτικών γλαυκών - είναι οι άλλες κολόνες, όχι δωρικές, όχι ιωνικές, όχι από μάρμαρο, αλλά σωματικές, που υποβάσταζαν το μεγαλείο της Αθήνας. Αναγκαστικά αθέατες για την εποχή τους, γίνονται σήμερα ολοφάνερες απ' τις σύγχρονες αντιλήψεις, που θεωρούν τον άνθρωπο ως αξία καθ' εαυτήν.

Το αμυδρό φως της αθηναϊκής μετριοπάθειας δεν μπορούσε, μέσα στα όρια της εποχής, να φωτίσει τη συσκοτισμένη ζωή τους. Τα πάθη τους θα γίνουν εξεγερμένα πάθη, με την υποκίνηση των Σπαρτιατών στην εποχή του πελοποννησιακού πολέμου (413 π. Χ.), με την αυτόβουλη δράση τους στα χρόνια της ρωμαϊκής κυριαρχίας (130 και 103 π. Χ.), ψαύοντας την ελευθερία μέσα στα σκοτάδια των στοών και της ιστορίας, αυτοί οι πρόδρομοι του Σπάρτακου.

Αρχή | Επόμενο

   
Αθηναϊκό τετράδραχμο από λαυρεωτικό άργυρο.
Οπισθότυπος, η γλαύκα, 440-420 π.Χ.
(Νομισματικό Μουσείο Αθηνών)
Δούλοι μεταλλωρύχοι εξορύσσοντας άργιλο.
Κορινθιακό πλακίδιο (θέση Πεντεσκούφι), 6ος αι. π.Χ.
(Αρχαιολογικό Μουσείο Βερολίνου)

 

Αρχική | Η Ε.ΜΕ.Λ. | Ορυκτολογικό μουσείο | Επιστημονική συνάντηση
Επικοινωνία | Site map

Copyright © 2005 Ε.ΜΕ.Λ. All rights reserved.
Τελευταία μετατροπή: Παρασκευή 03 Αυγούστου 2007, 18:00.
Realisation and hosting by hellas on line.