Πρώτη έκδοση: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ /
Copyright 1990. Γ. ΔΕΡΜΑΤΗΣ σελ. 40

αφιερώνεται

Στους Μεταλλωρύχους του Λαυρίου και στον Κωστή Μοσκωφ.

Απόσπασμα από τον πρόλογο του κου Γ. Δερμάτη
“…..Η ιστορική αυτή εργασία έγινε στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1977 – 1978 με καθηγητή τον κ. Β. Σφυρόερα και , όπως ανέφερα πιο πάνω, περιλαμβάνει την Οικονομική μόνο λειτουργία της πόλης στα χρόνια 1865 – 1909. μένουν, δηλαδή, ακόμη δύο βασικά μέρη της συνολικής ζωής της πόλης των χρόνων εκείνων:
1ον η ιδεολογική – πολιτιστική της έκφραση και,
2ον το ξεκίνημα των νέων κοινωνικών δυνάμεων, της νεογέννητης εργατικής τάξης….”
“Πού αλλού μπορεί να μας πάει η κοινωνικότητα με τις Λαυριώτικες ιστορικές ρίζες, ρίζες που βρίσκονται στα ξεχασμένα κόκκαλα κάποιου δούλου, στις γαλαρίες, στο αίμα κάποιου απεργού του 1896, στις ξεχαρβαλωμένες πέτρες του αρχαίου θεάτρου του Θορικού, στις Δωρικές κολόνες του Σουνίου ή σε κείνους που βρίσκονται κάτω απ’ τις ταμπέλες του «ΕΝΘΑΔΕ ΚΕΙΤΑΙ» νικημένοι απ’ τη μολυβδίαση, το αρσενικό και την πνευμοκονίαση.
Τώρα αν πέτυχα κάτι πραγματικά σωστό κι αληθινό μέσα απ’ την πληθώρα των πηγών, αν σωστά εκτίμησα του ουσιώδες απ’ το επουσιώδες, αυτό εναπόκειται σε άλλους να το κρίνουν.
Η απειρία μου, μια και πρόκειται για την πρώτη μου εργασία, με κάνει να πω ότι το θέμα σίγουρα είναι ανοιχτό στην εποικοδομητική κριτική και παρατήρηση…..”