Ορυκτολογικό μουσείο

Το κτίριο - Τα εκθέματα

 

Το κτίριο του μουσείου είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του Λαυρείου του περασμένου αιώνα και ένα από τα λίγα απομεινάρια του εκπληκτικού βιομηχανικού συγκροτήματος των Πλυντηρίων μεταλλεύματος της "Ελληνικής Εταιρείας", που είχε ανεγερθεί λίγο μετά το 1873, σύμφωνα με σχέδια του γερμανού C. Luhrig.

Το πανέμορφο συγκρότημα του "Μεταλλοπλυσίου" της "Ελληνικής" είχε στεγασμένη έκταση 3.350 τ.μ. και παρά το ότι ήταν σε άριστη κατάσταση και μπορούσε να εξυπηρετήσει πολλές ανάγκες της πόλης, κατεδαφίστηκε το 1970 από την Δημοτική Αρχή (επί διορισμένου από την Δικτατορία δημάρχου), παρά την επίμονη αντίθεση των αρμοδίων γιά την περιοχή επιστημόνων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που τόνιζαν την αξία του και το ότι ήταν μοναδικό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Το 1984 το κτίριο του Μουσείου ήταν ένα θλιβερό ερείπιο, που δεν είχε ούτε στέγη ούτε πάτωμα ούτε πόρτες και παράθυρα, η Εταιρεία Μελετών όμως, παρά και το πολύ μικρό εμβαδόν του, το επέλεξε και πρότεινε στον Δήμο την αναστήλωσή του γιά να το σώσει και να το αξιοποιήσει.

 

 

Αρχική | Η Ε.ΜΕ.Λ. | Ορυκτολογικό μουσείο | Επιστημονική συνάντηση
Επικοινωνία | Site map

Copyright © Alex Oikonomou 2017 Ε.ΜΕ.Λ. All rights reserved.
Τελευταία μετατροπή: 20 Ιουνίου 2017.
Realisation and hosting by ΕνΤύπω .